Sajtóközlemény
Kedvezményezett neve: Sághegy Kft.
Projekt címe: Egészségvédő méztermékek létrehozása új eljárással, élettanilag releváns anyagokat tartalmazó alginát-prebiotikum makrokapszulák alkalmazásával
Szerződött támogatás összege: 108 436 855 Ft
Támogatás mértéke: 60,55 %
Projekt tartalmának bemutatása:
A projekt olyan funkcionális élelmiszerként pozícionálható, új termék prototípusok kidolgozására irányul, melyekbe a bioaktív komponensek szelektált körét új makrokapszulázási eljárással juttatjuk a mézalapú termékbe. A hazai termelők és kereskedők számára kis kiszerelésű, prémium minőségű és pozitív élettani hatásokkal bíró méhészeti termék megalkotása. A pozitív biológiai hatást a legkorszerűbb biológiai modellkísérletekkel fogjuk alátámasztani. Az új termékek egyediségüknél és igazolt egészségvédő hatásuknál fogva dinamikusan bővülő piaci szegmenst céloznak meg.
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.11.30.
Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-02410
Egészségvédő méztermékek létrehozása új eljárással, élettanilag releváns anyagokat tartalmazó alginát-prebiotikum makrokapszulák alkalmazásával
A projekt célja olyan mézalapú termék-prototípusok létrehozása, melyben speciális in situ gélesítési eljárások kidolgozása révén magasabb hozzáadott értékű, egészségvédő hatású mézkészítmények és étrend-kiegészítők kerülnek előállításra, bioaktív komponensek hozzáadásával. A projekt 108,44 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg.
Napjainkban a mézek, illetve az ezekre alapozott termékek iránti kereslet folyamatosan növekszik. A vásárlást leginkább befolyásoló tényezők (ár, minőség és szín) között szignifikánsan megjelenik az egészségmegőrző hatás iránti igény. A pozitív fogyasztói attitűd hatékonyabb kiaknázásával jóval kedvezőbb piaci pozíció lenne elérhető, amihez a méhészeti termékek egészségvédő hatásának erősítése, illetve új, különleges méz-alapú termékek (mézcsemegék) kidolgozása és bevezetése szükséges.
A fejlesztés eredményeként olyan mézkészítmények és étrendkiegészítők prototípusai kerülnek előállításra, amelyekben makrokapszulák alkalmazása révén történik a bioaktív komponensek bejuttatása a készítményekbe. A kifejlesztendő termékek prebiotikus hatással fognak rendelkezni, amellett hogy a kapszulákba élettanilag előnyös bioaktív komponensek integrálása fog megtörténni, úgymint nagy antioxidáns kapacitású növényi kivonatok, polifenolok, mikroelemek és prebiotikumok.
A projekt során létrehozandó új méztermékek fogyasztása a napi ajánlott Fe, Cu, Zn, Mo, Li és Se bevitel 20%-át fogja fedezni.
A fejlesztés eredményeként pozitív biológiai hatású, magas minőségi kategóriába sorolható, illetve különleges bioaktív komponensekkel gazdagított mézalapú élelmiszerek kerülnek kifejlesztésre.
A projekt a SÁGHEGY Ipari és Kereskedelmi Kft fejlesztésében a cég székhelyén 9521 Kemenesszentmárton, Hűtőház 040/2. szám alatt valósul meg. A tervezett fizikai befejezés: 2019. november 30. A Kft. méz felvásárlással, feldolgozással és exportálással is foglalkozik, így a fejlesztés szorosan kapcsolódik alaptevékenységéhez, mellyel sikeres megvalósulás révén a piacon átütő sikert érhet el.